Bruggenbouwer met vooruitziende blik morrelt aan de bouwketen
De vernieuwingsdrang zat er al vroeg in bij Rickwin Huisman. Als kind sleutelde hij al aan machines om ze beter en slimmer te maken. Nu is hij een van de drijvende krachten achter Boom, het platform dat houtbouw versnelt.
Hoe kwam je in de houtbouw terecht?
“Na mijn studie bouwkunde en civiele techniek begon ik bij Peoplehouse, een organisatie waar je ondernemerslessen leert. Ik werkte voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals een aannemer, ingenieursbureau en een bank. Tijdens mijn laatste opdracht voor Habitoo – een bemiddelaar in nieuwe vormen van opdrachtgeverschap in de woningbouw – deed ik marktonderzoek naar de aannemer van de toekomst. Fabrieksmatig bouwen en biobased houtbouw kwamen hier als speerpunten naar voren. Samen met Maurits van Hoogevest van Habitoo ben ik toen Boom gestart.”
Boom begon met het binnenstebuiten keren van de hele bouwketen. Wat bedoel je daarmee?
“Boom heeft vorm gekregen met het project Common Woods, een wijk in Amersfoort waar 56 diverse duurzame en energiezuinige houten woningen van huur tot koop worden gebouwd. De projectontwikkelaar wilde dit doen met schaalbare, modulaire houtbouw. In samenwerking met verschillende partners en subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling hebben we deze vraag onderzocht. Voorafgaand aan de bouw ontwierpen we bouwbare concepten onder architectuur door integrale kennisdeling met aannemers, ingenieurs en architecten. Door allerlei testen weten we nu welk systeem en welk type woning bij elkaar passen.”
Waar komt jouw vernieuwingsdrang vandaan?
“Ik wil het dilemma voorkomen dat een woning die gebouwd is met prefab-fabrieksonderdelen eruitziet als een container. Daarbij had ik het gevoel dat ik na mijn studie tien jaar terugging in de tijd. Op de universiteit is de digitalisering verder dan in het bedrijfsleven. Ik zag mensen in de praktijk berekeningen maken met bestanden die ze op de mail kregen, dat was echt een eye-opener.”
Is de bouw klaar voor een platform dat houtbouw versnelt?
“Boom richt zich op vernieuwende partijen die de voordelen van digitalisering en biobased houtbouw willen plukken. Capaciteit is daarbij een van de uitdagingen waar wij een digitale oplossing voor bieden. Zo haalt het platform de angst van de ontwikkelaar om ‘te trouwen met de producent van de houtbouw weg. Ik kijk vanuit een technisch, integraal ontwikkelperspectief in combinatie met verschillende systemen, concepten en partners naar een ontwerp. Hierdoor kan ik 25 verschillende soorten gevelpanelen terugbrengen naar drie zonder in te boeten op de bouwbaarheid. Zo bouw ik een brug tussen de architect, de aannemer en de ontwikkelaar.”
Boom profileert zich als een ontwerper, bouwer, consultant en wereldverbeteraar in één. Ben jij een geboren wereldverbeteraar?
“Ik ben er niet van kinds af aan mee bezig geweest. Maar ik ben wel dingen tegengekomen in mijn leven, waardoor ik besefte dat het hard nodig is. Zo deed ik in Honduras vrijwilligerswerk en gaf ik duikles. In drie maanden tijd stierf het koraal af en het strand lag vol met plastic. Toen ik voor bouwonderhoudsbedrijf Mouton meewerkte aan de eerste circulaire mutatiewoning, stalde ik al het bouwafval, dat uit de huurwoning kwam, in de voortuin uit. Ik wist niet wat ik zag, een enorme hoeveelheid. Toen ik daarna ook bewust op de vuilstort alles in me opnam, wist ik zeker dat hier verandering nodig is.”
Ga je met prefab-houtbouw de wereld verbeteren?
“Hout is duurzaam. Het is licht materiaal, dus je hebt zowel in de fabriek als bij het transport en op de bouw minder zware machines nodig. Daarbij is er genoeg bos in Europa om in hout te voorzien en bomen te laten groeien. Ook toont onderzoek aan dat mensen in een houten huis zich beter voelen. Hout is accumulerend waardoor het zorgt voor een perfect binnenklimaat.”
Link naar oorspronkelijk artikel.