Boom en OMRT tekenen partnership
Boom co-founder Rickwin Huisman en OMRT founder Andreja Andrejevic tekenen een partnership vandaag in Amsterdam. Door de samenwerking voldoet Boom’s catalogus van ready-made biobased ontwerpen nu bij voorbaat aan alle eisen van het bouwbesluit en zijn getest op haalbaarheid en maakbaarheid.
Een slimmere bouwketen
Boom activeert en adviseert ontwikkelende partijen in het creëren, selecteren en toepassen van biobased architectuur, houtbouwsystemen en uitvoeringspartners. Met een combinatie van toparchitecten, prefab houtbouw en een slimmer ingerichte bouwketen kan Boom op grote schaal een duurzaam antwoord bieden op de woningopgave in Nederland.
Toekomst voorspellen
OMRT is een deep tech designplatform voor vastgoedontwikkeling dat een collectie van architectonische ontwerp-, natuurkundige, financiële en materiële modules biedt die verbonden zijn in één digitaal brein. Daarmee zijn ze in staat om de gebouwde omgeving van de toekomst te voorspellen.
Bij voorbaat getest op haalbaarheid en maakbaarheid
OMRT oprichter Andreja legt uit: “Met behulp van de digitale tools van OMRT kunnen er gedetailleerdere analyses uitgevoerd worden op facetten als daglicht, geluid, energie en consumptie van een gebouw. Parametrische modellen die we genereren op basis van de Boom bouwconcepten kunnen getoetst worden op deze facetten, waardoor meteen inzichtelijk wordt of het project haalbaar is op de gekozen locatie”. Op die manier kan het als een complementair product worden aangeboden dat voor elke locatie versnelde, duurzame en kwalitatief betere woningen kan aanbieden.
Traag ontwerpproces makkelijk te tackelen
“De ervaring met de woningbouwprojecten van nu is dat er in de ontwerp- en ontwikkelfase veel informatie verloren gaat,” vertelt Boom co-founder Rickwin Huisman. “Dat gecombineerd met het feit dat veel partijen betrokken zijn resulteert in een traag proces en een verhoging van faalfactoren, dus hogere plankosten. Dit probleem is makkelijk te tackelen.”
Oplossing met impact
Door de gezamenlijke oplossing wordt de meerwaarde van een Boom concept op een bepaalde locatie meteen inzichtelijk gemaakt, zodat er meer gefocust kan worden op de maatschappelijke impact. Ook kan hierdoor sneller doorontwikkeld worden; binnen 1 á 2 weken kunnen bijvoorbeeld de eerste haalbaarheidsplannen al op tafel liggen en voor verschillende locaties op grote schaal uitgerold worden.“Projectontwikkelaars focussen zich vaak op één gebied met 600 woningen, terwijl er ook 60 woningen in 10 gebiedsontwikkelingen in dezelfde tijd mogelijk is”, aldus Rickwin Huisman. Door Boom’s methodiek kunnen architecten concepten creëren die beter zijn voor onze planeet en die eindeloos gecombineerd kunnen worden in een wijk of stad. Voor ontwikkelaars biedt dit het voordeel dat er direct gebouwd kan worden met lagere opstartkosten, meer zekerheid en snelheid. Dit biedt bouwers continuïteit in de vraag en stabiliteit voor schaalvergroting.
Investeren in innovatie loont
“Het aantal nieuwbouwwoningen zakt naar 45.000 in 2024 door de macro-economische onzekerheden en toenemende eisen van de overheid. Iedereen gaat zich voorbereiden op het moment dat de economie weer aantrekt en projectontwikkeling aantrekkelijker wordt. De partijen die nu het meest innoveren en risico durven te nemen, komen als winnaar uit de wedstrijd. Het is slim om te investeren op momenten wanneer anderen dat niet doen en innoveren op de behoefte van de maatschappij en overheid. Nu nog op zoek naar meer partners die hier hetzelfde over denken”, aldus Andreja Andrejevic en Rickwin Huisman.